Mała uwaga na temat przeglądów.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gebek
    L&K
    S_OCP Member
    • 2007
    • 1214

Piotr_T, Pierwszy raz zmienilem fabryczny olej po przebiegu 5000km na
    Mobil 1 ESP.
    Teraz po przebiegu 12500km wymienilem kolejny raz olej na Mobil 1 ESP.
    Za kazdym razem bez resetowania komputera.Komputer nie zareagowal i liczy
    caly czas tak samo,jakbym tego oleju nie wymienil.
    pozdrawiam
    Tato,tato...czy to auto jest chore?
    Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
    Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• Piotr_T
      Rider
      S_OCP Member
      • 2006
      • 479

Hmm... to troche dziwne, ja pytalem przed wymiana przy 15kkm ile wskazuje do zmiany - mechanik powiedzial, ze ponizej 10kkm, czyli najpozniej "service" pojawiloby sie przy 25kkm, a tymczasem po zmianie (tutaj dowiedzialem sie od mechanika, ze to sie nie zmienia zaraz po zmianie, ale trzeba ciut przejechac zeby czujnik sie "nauczyl") dociagnalem do 28507 (+7km bo przeglad zerowy byl przy 7km) i zaczela sie "odliczanka" 1500km. Ja mialem po kolei: cos z fabryki do 2kk, potem Motul Ester E-tech 0W-40 do 15kkm, potem Mobil 1 0W-40 do 29kkm, a teraz jest zalany Motul Specific 504/507.

Komentarz

• Macko
        Drive
        S_OCP Member
        • 2008
        • 69

No cóóóóóż - po wymianie oleju nic sie nie zmieniło.
        Przed jak i po pokazuje 22 kkm do następnego serwisu - czyli 27 kkm między wymianami. Chyba jednak konsultant zeznawał prawde - czujnika nie ma a komputer zlicza odpalenia i styl jazdy.
        Pozdr.
        Macko

Komentarz

• gebek
          L&K
          S_OCP Member
          • 2007
          • 1214

Macko, tez tak uwazam,ale mylic sie jest rzecza ludzka .
          Wszystko wskazuje,ze odeszli od czujnika i komputer decyduje o wymianie wg.
          pewnego wprogramowanego schematu. :evil:
          pozdrawiam
          Tato,tato...czy to auto jest chore?
          Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
          Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• jackyx
            Classic
            • 2008
            • 4

a jak wygląda sprawa wymiany po oleju po 1 roku, czy komputer bierze czas po uwagę?
            Ja wychowałem się na starszych olejach , przy nich nie było dyskusji 12 miesięcy i wymiana , a jak jest przy oleju 5w40?

Komentarz

• rafi22
              Rider
              S_OCP Member
              • 2006
              • 666
              • Octavia III (5E3)
              • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez jackyx
              5w40
              Co 15 tyś. lub co rok.

Komentarz

• olus
                Ambiente
                • 2007
                • 137

podlacze sie do tematu, co prawda nie octavia a passek. Chce wymienic olej w passacie przy 3 tys. jaka norma obowiazuje dla silnika 1.8 tsi (bzb)? przeglady co 15 tys. (QG2 chyba)
                have no fear BMN is here :>

www.seat-racing.pl

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

W instrukcji pisze :twisted: A norma to chyba chodzi o olej, to do silnikow benzynowych jest jakas 502.00 ktora jest wspolna z 507.00 z tego co pamietam.
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• olus
                    Ambiente
                    • 2007
                    • 137

Zamieszczone przez Maicroft
                    W instrukcji pisze :twisted: A norma to chyba chodzi o olej, to do silnikow benzynowych jest jakas 502.00 ktora jest wspolna z 507.00 z tego co pamietam.
                    jakby byla w jezyku ktory znam to bym sie nie pytal

wiem ze 507.00 jest w przypadku LongLife. ale czy przy normalnych przegladach tez go lac?

pytam bo mam opory przed wlewaniem 5W30 do nowego silnika (w Leonie juz mnie to boli, ale dpf to dpf :/ ). Dalbym przynajmniej 5w40

www.seat-racing.pl

Komentarz

• Macko
                      Drive
                      S_OCP Member
                      • 2008
                      • 69

Zamieszczone przez olus
                      Zamieszczone przez Maicroft
                      jakby byla w jezyku ktory znam to bym sie nie pytal

wiem ze 507.00 jest w przypadku LongLife. ale czy przy normalnych przegladach tez go lac?

pytam bo mam opory przed wlewaniem 5W30 do nowego silnika (w Leonie juz mnie to boli, ale dpf to dpf :/ ). Dalbym przynajmniej 5w40
                      Przy LongLife jest ten sam olej do benzyny i diesla spełniający norme 504.00 benzyna/507.00 diesel.
                      Przy TSI prawie na 100% masz zalany fabrycznie własnie ten olej i ustawione zmienne okresy przeglądowe. Nie masz co pękać - ten silnik generalnie jest do takie oleju przystosowany - nie ma żadnego oleju o innej gęstości niż 5W30 spełniającego normę 504/507.

Sorki ale nie doczytałem, że to Pasek - tam możesz mieć ustawione przeglądy co 15 kkm.
                      ASO VW jest bardziej kumate niż Skody i oni często zmieniają na QG2.
                      Ja w Pasku (TDI 170) zrobiłem tak (był zakodowany na QG2) dwa pierwsze przeglądy co 15 kkm a potem (przy 30 kkm) chłopaki w ASO zmienili na QG1 i teraz odmierza sam czas do przeglądów - wychodzi równo 30 kkm od przeglądu do przeglądu ale on głównie po trasie gania - 75 kkm zrobione w rok.
                      Pozdr.
                      Macko

Komentarz

• olus
                        Ambiente
                        • 2007
                        • 137

z tym ze chce narazie pozostac przy QG2 (styl jazdy, krotkie odcinki), a olej potrzebuje wymienic bo autku zbliza sie rok jak wyjechalo z fabryki (troche odstal na parkingach), ale oficjalnie dopiero 6 miesiecy od kupna.

i pytanie brzmi jaka norme ma spelniac olej w 1.8 tsi przy przegladach co 15 tys km (QG2)

www.seat-racing.pl

Komentarz

• niesyg
                          Classic
                          • 2008
                          • 12

Mój brat ma O2 1.9TDI BXE w QG1. Na oryginalnie zalanym oleju z fabryki bez między wymian zrobił 30 kkm, komputer wzywał do przeglądu dopiero przy 30500km. Jeździ przważnie na 20 kilku km odcinkach.
                          Filtr przy wymianie wyglądał tragicznie. Był zassany - taki zasyfiony.
                          Nie polecam wymiana oleju wg LL.
                          AMBIENTE 110KM

Komentarz

• krz_p
                            Ambiente
                            • 2007
                            • 164

Zamieszczone przez olus
                            z tym ze chce narazie pozostac przy QG2 (styl jazdy, krotkie odcinki), a olej potrzebuje wymienic bo autku zbliza sie rok jak wyjechalo z fabryki (troche odstal na parkingach), ale oficjalnie dopiero 6 miesiecy od kupna.

i pytanie brzmi jaka norme ma spelniac olej w 1.8 tsi przy przegladach co 15 tys km (QG2)
                            spokojnie możesz pozostać przy QG1, komp uwzględnia częste uruchamianie auta i jazdę na krótkich odcinkach, przez co zmiejsza ilość km pomiędzy przeglądami, u mnie wychodzą po ok. 17kkm

przy trybie QG2 to olej powinien spełniać normę 502.00 (tak jest u mnie w BWA), ale pewności nie mam, nie ma tego zapisanego w instrukcji?
                            Golf V GTI

Komentarz

• piotrek_os
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 8160
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

W mojej obecnej 02 olej był wymieniony pierwszy raz przy przebiegu 1425 km druga wymiana po rku jazdy przy 6 tys km. Teraz komp pokazuje do przeglądu 174 dni lub 5000 tys km. Auto ma przjechane 15 tys. To ja chyba mam ustawione co 15 tys km?
                              Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• olus
                                Ambiente
                                • 2007
                                • 137

kurcze pisze niewyraznie czy co?

napisalem wyraznie ze mam ustawione QG2 i nie chce tego zmieniac. Instrukcja obslugi nie jest po polsku, angielsku, niemiecku. jest w bukwach, a tego jezyka nie znam

dlatego pytam tutaj bo w octaviach najdluzej jest ten silnik

zeby nie bylo. probowalem sie do aso vw dodzwonic bez skutku. non stop albo zajete albo nikt nie odbiera.

czy norma 502.00 bedzie ok dla BZB?

www.seat-racing.pl

Komentarz

• star200
                                  Ambiente
                                  • 2009
                                  • 177

Koledzy a jaki jest koszt przeglądu w ASO benzyniaka. Wiadomo zależy od tego co zrobią, ale olej filtry, pasek + ewentualnie świece

Komentarz

• olus
                                    Ambiente
                                    • 2007
                                    • 137

mam pytanie bo otrzymalem rozbiezne informacje. w aso vw powiedzieli ze ma spelniac norme 505.00. Czy moglbym prosic o pomoc w ustaleniu ktory olej bedzie pasowal?

www.seat-racing.pl

Komentarz

• Macko
                                      Drive
                                      S_OCP Member
                                      • 2008
                                      • 69

Zamieszczone przez olus
                                      mam pytanie bo otrzymalem rozbiezne informacje. w aso vw powiedzieli ze ma spelniac norme 505.00. Czy moglbym prosic o pomoc w ustaleniu ktory olej bedzie pasowal?
                                      Pierdaczą głupoty. Dla benzyny najwyższa norma to 504.00.
                                      Doczytałem w książce serwisowej, że dla TSI można też lać w trybie LongLife 503.01.
                                      Nie ma słowa jaki ma być olej przy QG2 - piszą coby się zgłosić do Partnera Skody.
                                      IMO spoko możesz zalać jakiegoś syntetyka 0w40 czy 5w50.
                                      Pozdr.
                                      Macko

Komentarz

• olus
                                        Ambiente
                                        • 2007
                                        • 137

dobra podjalem decyzje zamawiam Motula X-cess 8100 5W40 normy 502.00 503.01 505.00 wiec w ten sposob obie normy spelnia

www.seat-racing.pl

Komentarz

Pracuję...